A japn konyhrl
Elszr egy kis sszefoglal a japn konyha trtnetrl.
Mint ahogy az kzismert, az egyik legfontosabb japn ennival a rizs. A rizstermeszts viszont nem japn tallmny, hanem i.e. 300 krl ismertk meg a knaiaktl tanulva. Azeltt halsztak, vadsztak ill. rpt, hajdint termesztettek. A rizstermeszts elterjesztse sem volt knny, hiszen japn nagy rsze hegyvidk, elg kevs a rizstermesztsre alkalmas terlet. Ezrt a rizs evse a XIX. szzad vgig luxus volt, csak gazdagabbak s nhny rizst termel farmer jutott hozz. De pl. az adt rizsben kellett fizetni.
A VIII. szzadig szoks volt hst enni, ha nem is gyakran s nagy mennyisgben, csak egy kis darabot zestskppen. Tejet is ittak. Azonban a Buddhizmus elterjedsvel elbb korltoztk a hsevst s tejivst, st egy idben teljesen tilos is volt. A XI-XII. szzadban rkezett a szjaszsz s a tofu, szintn Knbl. Ekkoriban alakult ki a kzpontostott hatalom, gy viszonylagosan kezdtek jobban lni, legalbbis az urak. Kezdett kialakulni az igazi japn konyha, elssorban a fri konyha, nagy lakomkat csaptak, melyeknek fokozatosan alakult ki a stlusa, megalapozva ezzel a mai konyha hagyomnyait.
A portugl s holland kereskedk megjelense a XVI-XVII. szzadban komoly vltozst hozott, sok j alapanyag zldsg, gymlcs, fszer kerlt be az orszgba s megismertek j eljrsokat is, mint pldul a bundban sts, vagy csak az olajban sts. Korbban olajat sem hasznltak.
A megismert j teleket hamar beptettk a hagyomnyokba, sokszor persze ersen adaptlva a helyi viszonyokhoz. Pldul a Tenpura eredetileg portugl tel, csak k nem olyan szszba mrtogatjk.
A kvetkez nagy vltozst a II. vilghbor hozta, pontosabban az orszg gyors gazdagodsa. Japn eltte ugyanis meglehetsen szegny orszg volt, nem sokan gondolhattak a kulinlis lvezetekre.
Innentl szmthat ismt a marha s csirke npszerbb vlsa s megjelent a serts is. Igaz, ezeket a hsokat a mai napig sokkal kisebb arnyban fogyasztjk, mint mi. rdekes, hogy tejet s tejtermket viszont azta sem fogyasztanak. Egyes pletykk szerint valami enzim hinyzik a szervezetkbl, s nem tudjk rendesen megemszteni. Msok szerint ez nem igaz. Mindenesetre jl lthat a kvetkezmnye, sok reget lttunk az utcn, akik a kalciumhiny kvetkeztben csak 90 fokban megdnttt derkkal s borzasztan meggrblt lbbal tudnak csak jrni. Mostanban nagy kampny van, hogy rvegyk az embereket a tejfogyasztsra, gyerekekkel mr szinte mindenki itat tejet.
A klfldi telek befogadsa a mai napig folyik, rendkvl npszer az olasz, ill. annak hvott konyha. Ettem pl. halas pizzt norival, azaz tengeri moszattal megszrva, vagy vanliakrmeset sajttal. Hagyomnyos hamburgert is sokat esznek, de van japn vltozat a teriyaki burger, vagy a rkburger (ezek jk).
Elkpeszten npszer a currys rizs (japn kiejtsben: kr rjszu), ami eredetileg India ,,nemzeti eledele''. Megkrdeztk a szomszdasszonyt, hogy van az igazi hzi currys rizs receptje:
,,Vesznk a boltban currys rizs kockt, vzben feloldjuk, hozzadunk egy kis hst s rtesszk a rizsfzben megfztt rizsre.''
A trtnet ponjhoz mg hozztartozik, hogy egy japn cg szabadalmaztatni akarta a curryt, de vgl az indiai kormny tiltakozsa miatt meghisult a dolog.
Egy tlagos japn csaldban a frj s a gyerekek reggel 7 s 8 kztt elindulnak munkba ill. iskolba, a felesg viszont ltalban az els gyerek szletse utn tbbet nem megy vissza dolgozni. A frj s az iskols gyerekek bent ebdelnek, vagy a menzn vagy az otthonrl hozott o-bentt. Este van a ftkezs, a hziasszony mindig fz vacsort. A frj sokszor csak elg ksn jn haza, a felesgnek meg kell vrnia.
A hagyomnyos japn reggeli nlklzhetetlen kellkei a miso leves, savanysg s a rizs. Ezen kvl mg lehet slt vagy szrtott hal, prolt zldsg fle, tojsrntotta s sok egyb. Elg nagy macera mindezt elkszteni kora reggelre szegny hziasszonynak. Nagy segtsg pl. hogy a rizsfzt be lehet programozni, hogy reggel fzze meg a rizst frissen. Nagyon sokan manapsg mr szendvicset esznek reggelire s kvt isznak. Felvgottbl amgy nincs nagy vlasztk. Van sonka, sonka, sonka .... Persze van azrt pr egyb dolog is de tnyleg nem sok. A kenyr pedig az amerikai vatta tpus (olyasmi mint a pesti tarts kenyr csak mg sokkal vattaszerbb), br jabban egyre tbb a francia pksg, ahol igazi j kenyereket is lehet kapni j drgn. Meg kell jegyezni, hogy a volt fnkm ottltnk alatt tlttt 2 hnapot Lengyelorszgban s azta szendvicset reggelizik Japnban is, pedig addig szegny felesge minden reggel fzte a rizst.
[O-bento]
Ha otthonrl visz az ember ebdet, akkor ez ltalban egy csinos s praktikus kis dobozba szpen elrendezett rizs, savanysg s lehetleg 4-5 fle telbl egy kevs: slt hal, rntotta, rntott vagy prolt zldsg, majonzes tsztasalta, rntott rk, slt hspogcsa, vagy ami eszkbe jut. Ilyen kis kszleteket lehet kapni a szupermarketben is, de ebdidben az utcn, munkahelyen, vonaton is ruljk. Nagyon gusztusosak, finomak s nem drgk: 400-1500 yen (1 yen kb. 2 forint, de az tlagfizets 350 000 yen.)
A munkahelyi menzt ltalban tmogatja a cg, gy ott elg olcsn lehet enni, de nagyon sok kis tterem, tkezde van egsz Japnban mindenhol, ahol szintn viszonylag olcsn lehet ebdelni. A menzn egy men 400-500 yen, tteremben 800-1500 yen. Mit lehet ezrt kapni?
Az egyik vltozat: miso leves, rizs s valami hsfle: hal, csirke, marha, serts vagy knai mdra elksztve, vagy kirntva valamilyen formban. rdekes, hogy ebbe a kategriba tartozott az is, amikor hsfle gyannt kt panrozott korongot adtak, az egyik rkbl kszlt, de a msik curryvel zestett krumplipr volt. Ehhez ltalban saltt is adtak, ami viszont szinte kizrlag vkonyra gyalult fiatal, nyers fejes salta volt valamilyen ntettel. Nha viszont ebbe mg kevernek ms zldeket is pl. jgcsapretek csrt.
A msik f telcsoport a tsztaflk, hrom f tpusa van. Az udon, ami frissen kszlt kb. 5mm tmrj bzalisztbl s vzbl gyrt puha tszta. A rmen, ami knai eredet tojsos spagettiszer tszta (a knai instant levesek tsztja is ilyen) s a soba ami viszont klnfle ms gabonalisztekbl, pl. hajdinbl, kszlt szintn spagettiszer tszta.
Az udonbl s a rmenbl egytltel leveseket ksztenek. Kb. 1 liter zestett leves tele tsztval s mutatba 3-4 egyb: rkbl vagy halbl kszlt rdbl egy kis szelet, valamilyen zldsg, falatnyi hs, slt tofu, rntott rk, tengeri herkentyk. Ha mi otthon csinltunk ilyet, mindig sokkal tbb ilyen egyebet raktunk bele.
A sob-t viszont megfzve, kihtve(!!) norival megszrva wasabival zestett dashibl s szjaszszbl kszlt szszba mrtogatva eszik.
A tszta evshez hozz tartozik, hogy frfiaknak szrcslve illik enni, ha nem szrcslk, azt hiszi a vendgls vagy a hziasszony, hogy nem zlik.
Kln kategria a currys rizs, van aki minden msnap azt eszik, pedig azt nem sokat variljk, mindig pont ugyanolyan.
Este otthon vacsorra egyfell ugyanezeket fzik, de persze elfordul ms is. Errl nincs annyira behat informcink, fleg hallomsbl tudjuk, illetve nha hozott kstolt a szomszdasszony (pl. a currys rizsbl). Ilyen recepteket majd fogok rni.
Az igazi j tkezshez kell valamilyen leves (legtbbszr miso), rizs (ezt is lehet azrt kicsit varilni) s tbb kisebb vltozatos fogs. A vltozatossgot itt az alapanyagokra is kell rteni (zldsg is legyen, hal is, hs is) s az elksztsi mdra is (legyen olajban slt, grillezett, prolt, ftt, ecetben rlelt is).
A japn tlals szpsgrl szinte mindenki hallott mr. Ez gyben kicsit csaldtam. Persze az elegns drga tteremben minden fantasztikusan gynyr, de a menza azrt ms. De ktsgtelenl igaz, hogy kis aprsgokra azrt figyelnek, s ettl mg a menzn is nha szebb a tlals.
[Japn tlals]
Elsknt sokat szmt az edny. Mivel sok kis csipegetnival van, sok kisebb-nagyobb klnfle tlkt kap az ember. Ezek vltozatos formjak sznek s tnyleg gynyrek, egy hziasszony rengetegflt tart otthon s tteremben is nagyon szpek lthatak. Vannak aztn a rekeszekre osztott, festett lakkozott fa dobozok is, amik ugyancsak szpek. Ma mr a legtbb ilyet manyaggal helyettestik, de klsre nehz megklnbztetni.
Msrszt sokat lehet lendteni a kinzeten azzal, ha a zldsget szp egyenletesre vgjuk, vagy valamilyen rdekes formjra. A tnyrra pedig szpen elrendezve tesszk. Ezzel a htkznapi szp tlals ki is merlt.
A fogsoknak ltalban nincs sorrendjk, a hziasszony egyszerre mindent kitesz az asztalra, s mindenki tetszs szerint csipeget a fogsokbl. Ennek ktsgtelenl vannak elnyei, elssorban a hziasszony szmra. De htrnyai is, mert bizony van, ami tl hamar kihl. Neknk nagyon meggylt a bajunk ezzel a szokssal. Ugyanis amikor a felesgem fztanfolyamot tartott s megtantotta ket a gulysleves s a palacsinta ksztsre, nem sikerlt meggyzi ket, hogy jobb lenne elbb befejezni a leves evst, s csak utna enni a palacsintt.
Ez a fztanfolyam dolog egszen tletes egybknt. Az otthon unatkoz hziasszonyok nagyon nyitottak a nemzetkzi konyhra, s szvesen tanulnak j teleket fzni. 8-10 fs barti trsasgok szereznek egy klfldit, aki megtantja ket nhny j kaja fzsre. A helyszn lehet valamelyikk otthona, vagy egy kzssgi hz, ahol ingyen ki lehet brelni egy risi konyht ilyen clokra. A tanr megveszi a hozzvalkat, tmutatsval kzsen megfzik a kajt s megeszik. A kltsgekhez mindenki hozzjrul, nha mg honorriumot is fizetnek. Mi is tartottunk tbb ilyet, a magyar kajk szinte mind zlettek nekik, egyedl az desen ksztett rizst nem brtk: gymlcsrizst, rizsfelfjtat. Otthon aztn fztek a frjeknek is, nem mindig sikeresen. Volt aki a borslevesbl csak a vzre meg a borsra emlkezett. (Csak megjegyzem, hogy egy amerikai n pizzt ksztett nekik.) Ha volna igny s valaki megszervezi n esetleg tartank ilyet japn kajkbl.
tterem rengeteg van s mint emltettem ltalban nem drgk. rdekes viszont, hogy nagyon szakosodtak. Az egyik tteremben csak tszts leves, a msikban csak sushi, a harmadikban, csak tenpura vagy rntott sertscomb. Kln tterme van termszetesen a currys rizsnek is. Ez neknk okozott nha problmt. Mi van ha n sushit szeretnk enni, de a felesgem tenpurt? Ezt a problmt prbljk thidalni az gynevezett family restaurant-ok. Itt tbbfle dolog van, viszont kicsi a vlasztk. Van mondjuk steak men, meg udon leves, meg sushi men, vagy egyfle spagetti. Vannak ennek gyorsttermestett formi is, ahol hasonl dolgokat lehet pultnl lve enni.
Nem rtam mg arrl, hogy mit isznak. Elssorban tet. Ennek tbb fle vltozata van. Zld tea melegen (ocha), hidegen, knai fekete tea hidegen (kcha) angol tea (afternoon tea) hidegen, rpa tea hidegen (mugi cha, ezt nagyon nem szerettem). Mindegyik keseren s zests nlkl. Egyedl az angol tet isszk nha tejjel, de hidegen. Ezeket isszk az esetek 99 szzalkban. Ezen kvl isznak jeges vizet (de szdt vagy svnyvizet nem), narancslt, kvt. Lnyegben semmi deset nem isznak. Nekem a meleg zld tea a kedvencem, de a hideg fekete tet is megszoktam.
Alkohol vonalon 1. sr (bru), 2. sr, 3. whisky, 4. szak (rizsbor), 4. sr ...10. bor, de feljvben van. Este szinte minden frfi iszik srt, szakt inkbb csak jeles alkalmakkor. nnepls alkalmval, viszont a nk is nagyon tudjk inni a srt. Az a pletyka pedig igaz, hogy a japnok nem nagyon brjk az alkoholt, hamar kitr a jkedvk. Egybknt az alkoholon 100 szzalkos FA van, a sr is j drga, nem is beszlve a borrl. Egy doboz sr 160 yen (=480 Ft) krl van.
Vgezetl mg egy szmunkra nehezen megszokhat dolog. Nem hasznlnak paprszalvtt. Az elkelbb ttermekben vizes kis trlkzt adnak, de kisebb ttermekben, menzn semmit. Vendgsgben is maximum paprzsebkendt kaptunk.
Mieltt fznk, be kell vsrolni. A japn hziasszonyok fele rszben szupermarketekben vsrolnak, fele rszben hagyomnyos kis csaldi boltokban. rdekes, hogy pl. Tokyoban sok nagy ruhz lelmiszer rszlege nem nkiszolgl szupermarket, hanem sok kis kln pult.
A szupermarketek olyanok, mint a vilg ms rszein, br itt taln mg tbb flksz s ksz tel kaphat. Szinte mindent lehet porban, konzervben, instant, mirelit kapni. gy aztn sokan mr nem is tudjk, hogyan kell kszteni ezeket. Viszont lehet kapni frissen sttt ksz teleket is, ami nagyon kellemes. Remek szoks, hogy zrrhoz kzeledve a hamar roml dolgokat akr flron is odaadjk. Sok finom halat, hst s ksztelt sikerlt gy vennnk. Az els kanji, amit megtanultam, azt jelenti fl (50%).
A hagyomnyos csaldi boltok, zldsgesek, hsboltok egy rsze nem tl bizalomgerjeszt, nha igencsak koszosak s bdsek tudnak lenni, de a legtbbhz ragaszkodnak a trzsvevk. Br ltalban kicsit drgbbak, igyekeznek a legjobb rut tartani, a vevket nv szerint dvzlik. Bizonyos tpus rukbl lltlag ilyen helyeken lehet a legjobbat kapni.
Ahol mi laktunk, ott a mi rtelmezseink szerinti piac nem volt, viszont voltak diszkont zldsgesek: egy nagy raktrban ldkbl kellett vlogatni.
Mi legfkpp a szupermarketekben s a diszkont zldsgeseknl vsroltunk. Eleinte nagy nehzsgek rn. Egyrszt ugye mindenre csak japnul van rrva, hogy mi az. Ha a csomagols tltsz, mg van eslye az embernek, br pl. nylon zacskban nem is olyan knny megklnbztetni a st meg a cukrot. De ha egy zrt dobozrl van sz, akkor nincs sok esly. Nem is beszlve arrl, ha a dobozban egy teljesen ismeretlen dolog van. Az sem knny, ha a szakcsknyvbl kinzem pl. hogy dashi kell, akkor mit keressek.
Rengeteg szmomra ismeretlen dolgot rultak, s ezek j rszt 2 v alatt sem sikerlt megismernem. Van viszont jpr dolog, amit megszerettnk, de itthon lehetetlen hozzjutni. Pl. ehet krizantm levl, vagy umeboshi (ecetes szilva, shiso levllel zestve).
Most elkezdek egy sszefoglalst a hozzvalkrl.
Nagyon knyesek a minsgre. Nekem azeltt a rizs az csak rizs volt. Most mr azrt tudok klnbsget tenni kztk. Termszetesen nagyon sok fajtja van. A legfbb klnbsg, hogy ltalban rvid szem, fnyezett rizst hasznlnak. Ettl lesz ms az llaga. Elfordul mg barna rizs is, s egy specilis ragadsabb fajtbl kszl a mochi (mint hallom Hawaiin is eszik, a receptet majd ksbb). Nagyon drga a rizs, nem engednek importlni, gy tmogatjk a kis rizstermel fldmveseket. Kilja 1500-2000 forint. Itthon minden japn kajhoz a kk SOS felirat rizst hasznlom, de gondolom, a knai boltokban kaphat jzmin rizs is hasonl lehet.
Fleg dsztsre s zestsre hasznljk. Egy specilis vgsi technikval 50 cm hossz, 0,5 mm tmrj szlakra kellene vgni elvileg, de reszelve is megteszi. Egybknt a japn reszelk nem olyanok, mint a magyarok, inkbb olyan, mint a szerecsendi reszel, ami inkbb prst.
[Daikon] ![\includegraphics[height=5cm]{daikon.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img13.png) [Enokitake] ![\includegraphics[height=5cm]{enoki.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img14.png) [Gobo]
Ez egy fura gombafajta, aminek 10cm hossz fehr fonalszer szra van gombostnyi fejjel. Knai boltokban konzervben lehet kapni.
Az egyik legnpszerbb zldsgfle saltkban s ftt zldsges telekben. Klsre a petrezselyemgykrre hasonlt, de j 1 mteres, az ze viszont sokkal enyhbb. Elvileg nlunk is terem gazknt, de rulni mg nem lttam.
Ezt szerencsre lehet kapni itthon is, sokat hasznljk. Megnyugtatsul, ott is olyan tetsek, mint itthon a piacon.
[Hakusai] ![\includegraphics[height=4cm]{hakusai.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img16.png) [Kabocha]
Msfajta, mint itthon. Kposzta nagysg, sttzld szn s puhbb, desebb. Kemnyebb magyar fajtval jl helyettesthet.
Sok savanysg kszl belle. lltjk, hogy ez egy kln fajta, de szerintem egyszeren egy kisebb kgy uborka.
Ezt mr sok helyen lehet kapni, nem hasznljk olyan nagyon sokat, inkbb csak knai eredet kajkba teszik.
Ezt nagyon gyakran hasznljk, itthon tbbfle is van. Japnban csak azt hasznljk, ami kb. 1m hossz s 2cm tmrj.
Ebbl csak a fiatal pldnyokat hasznljk, 5-6 cm tmrj.
Knai boltokban fagyasztva, vagy konzervben kaphat, savanytva s fzve is eszik.
[Nasu] ![\includegraphics[height=2.5cm]{nasu.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img21.png) [Renkon] ![\includegraphics[height=2.5cm]{renkon.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img22.png) [Satuma-imo]
Vrses szn hosszks alak, nagyobb szupermarketekben, knai boltokban kaphat. Elg drga, de nem kell belle nagyon sok. Tnyleg j des s nagyon finom a tenpurban.
Ezzel nincs gond, csak ne legyen ers. Szintn finom tenpurnak kistve.
Ez a legtbbet hasznlt gomba. Knai szakcsknyvekben, azt hiszem, ez szerepel illatos gomba nven. Erteljesebb ze van, cskkenti a koleszterint, nveli a szexulis vgyat (lltlag). Egyes telekben nyugodtan lehet shampiont hasznlni helyette, de rdemes kiprblni egyszer a shiitaket is. A nagycsarnok knai boltjban frissen s szrtva is lehet kapni.
[Shishitogarashi] ![\includegraphics[height=3cm]{togarashi.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img24.png) [Shiitake] ![\includegraphics[height=3cm]{shiitake.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img25.png) [Shungiku]
Egyes telekhez nagyon jl illik, de ez abszolt beszerezhetetlen. Kicsit kesernys ze van, esetleg spentlevllel helyettesthetjk.
Frissen egy kb. 20cm magas vilgossrga kp, vzben ztatjk. Knai boltokban mr frissen is s konzervben is kaphat.
Ez egy japn citromfajta, klnleges zzel. A szakcsknyv szerint citroml s grpfrt keverkkel helyettesthet.
[Takenoko] ![\includegraphics[height=3cm]{tanenoko.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img27.png) [Yuzu]
Termszetesen ez a legfontosabb. A japnok szerint a knai vltozat szrnyen rossz, de szerintem nyugodtan lehet hasznlni. Persze van nhny vltozata, de legtbbszr egy fajtt hasznlnak, ami a knai vilgos szjaszsznak felel meg. Nha szksg lehet kevs stt szjaszszra is.
sszetevi chili paprika, sansho bors (japn bors), mk, szezmmag, kendermag, szrtott narancshj, nori. Ez az univerzlis fszer, ha hasznlnak valamit, akkor ezt.
Itthon ezt se nagyon rulnak, inkbb korianderrel vagy petrezselyemmel helyettesthet.
[Shoyu] ![\includegraphics[height=5cm]{shoyu.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img29.png) [Shichimi togarashi] ![\includegraphics[height=4cm]{shichimi.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img30.png) [Mitsuba]
Szerencsre sok helyen kaphat, nagyon sokat hasznlja a japn konyha. Savanysgot is ksztenek belle, amit sushi mell kell enni.
Ez egy zld szn gykr, japnban is nagyon drga. Termszetesen frissen reszelve az igazi s igazn ers, de neknk meg kell elgednnk a tubusos kiszerelssel (Rkczi tr). Sushihoz nlklzhetetlen.
[Wasabi root] ![\includegraphics[height=4cm]{wasabi1.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img32.png) [Wasabi paste]
Nehz hozzjutni, helyettesthet enyhe ecettel vagy fehrbor ecettel. Semleges z.
[Shoga] ![\includegraphics[height=4cm]{shoga.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img34.png) [Komezu]
Ez is rizsbl kszl, egy gyenge bor, ami viszont nagyon des. Lehet kapni (Rkczi tr), de elg drga, viszont sokat hasznljuk. Elg sajtos ze van, de n azrt szoktam helyettesteni: 1 dl borhoz 1 ek cukor, de nem az igazi.
Errl gondolom, mindenki hallott. Fzshez inkbb a mirint szoktk hasznlni, viszont isszk.
Egy katsuo nev halat (angolul bonito, magyarul nem tudom) egszen kemnyre, fatuskszerre szrtanak, majd meggyaluljk. Az gy keletkez klsre faforgcsnak kinz dolgot szrjk klnbz telekre. Finom. Ha teht faforgcsot ltsz a knai boltban, ez az.
[Mirin] ![\includegraphics[height=4cm]{mirin.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img36.png) [Sake] ![\includegraphics[height=5cm]{sake.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img37.png) [Katsuo bushi]
Mr emltettem, hogy lehet kapni granultumot, de hogy kszl eredetileg? 5dl vzbe egy darab kombu-t (angolul kelp, moszatfle, knai boltokban kaphat) tesznk s felforraljuk. 10 perc utn kivesszk a kombut s beletesznk 2 mark kastuo-bushit (,,faforgcs''), jabb 10 perc utn finom szrn tszrve ksz a dashi.
Egy tar nev sok kemnytt tartalmaz burgonyaflbl, vagy nylgykrbl ksztenek zselatin kockt. Nemigen van ze s elg rgs, a japnok szeretik. (n viszont nem, gyhogy nem annyira bnom, hogy nem lehet beszerezni.)
A tszts levesekbe hasznlatos kis zest. Hal vagy rkhst megdarlnak, prstenek, s 5cm tmrj rudakat gzlnek belle. Az egybknt ehetetlen szlks halakat dolgozzk fel gy. Ebbl tesznek vkony szeleteket a levesbe. Hogy szp is legyen, sznezni szoktk (szerintem telfestkkel) gy a vgsnl szp mints lesz. Legtbbszr fehr s rzsaszn, de sokfle van. Ilyet persze nem lehet kapni, de lnyegben ugyanezt ruljk itthon fagyasztva piros rkrdknt (ez is halbl van).
[Dashi] ![\includegraphics[height=4cm]{dashi.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img39.png) [Konnyaku] ![\includegraphics[height=3cm]{konnyaku.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img40.png) [Nerimono]
A tengeri moszatot megszrtjk papr formjra s kicsit megpirtjk. A moszatot manapsg nagyzemi mdszerekkel termesztik a tengerben. Enyhn ss s tenger z, nagyon finom. Ropogsan az igazi. Hasznljk nagyobb lapokban is, pl. zestett rizst csomagolnak bele, de kis darabokra vgva vagy porr rlve fszerknt is hasznlatos. Knai boltokban sokfel lehet kapni a knai vltozatot, de termszetesen a japn az igazi.
[Nori csomag] ![\includegraphics[width=3.5cm]{nori.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img42.png) [Nori lap] ![\includegraphics[width=3.5cm]{nori2.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img43.png) [Szrtott wakame]
Ez egy msfajta moszat nagyobb levelekkel. Nmileg a saltra emlkeztet, de vastagabb, ropogsabb a levele s kicsit nylks. Fleg levesekbe, saltkba teszik. Szrtva is kaphat, levesbe gy is tkletesen j.
[Friss wakame] ![\includegraphics[width=3cm]{wakame.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img45.png) [Tofu] ![\includegraphics[width=3.5cm]{tofu.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img46.png) [Miso]
A szjababot megdarljk, vzzel elkeverve erjesztik s lgy sajtszer dolgot ksztenek belle. Sok helyen kaphat, csak frissen j. A receptekben tbb klnbz fajtja is elfordul. Pl. grillezett, vagy olajban slt vltozat is van.
Ez is szjababbl kszl, fszeres paszta. Sok vltozata ltezik klnbz babokbl, klnbz fszerezssel. A vilgos sznek enyhbben fszerezettek, a sttek ersebben. A miso leves f alapanyaga.
[Natt]
A tbbi hozzval vagy olyan mint itthon, vagy gysem lehet hozzjutni. rdekessgkppen megemltem, hogy nem hasznlnak semmilyen tejtermket. A burgonya szerepe egszen ms, gy hasznljk, mint mi a rpt vagy ms zldsget.
Az egyetlen dolog, amit igazn ki nem llhattam, az a natt. Nevn nevezve a dolgot, ftt szjabab megrohadva. Ronda, bds s rossz z, de k szeretik, legalbbis Tokyotl szakra. A dliek nincsenek annyira oda rte. Eszik csak gy magban, kis mustrral, hagymval keverve, vagy rizzsel elkeverik, csinlnak belle sushi flt is. De minden mshoz is szba jn. lltlag roppant egszsges. (Engem ez nem hatott meg.) A klfldiektl mindig megkrdezik, hogy szeretik-e. Ismertem olyan klfldit, aki szerette, de nem sokat.
Tnyleg nem tudom, mit hagyjak ki a sok minden kzl. Pl. a sokfle hallal s tengeri herkentyvel nem fjdtom a szveteket csak 2 kppel.
Vgl mg egy rdekessg. A japn TV msoroknak legalbb a fele fzmsor. A tbbsg elg brgy. Fzgetnek valamit, sokszor klfldi telt, aztn a riporter lelkesen kzli, hogy jaj, de finom (szerintem akkor is, ha szrnynek tallja). Vannak azrt j msorok is. Az egyik ilyen Iron Shef cmmel az USA-ban is igen nagy sikert aratott. Kt szakcs versenyez, egy adott alapanyagbl pl. homrbl 1 ra alatt komplett ment kell fzni, mg desszertet is! Nagyon ltvnyos, fantasztikus dolgokat fznek.
Elszr a legfontosabb, de legkevsb izgalmas recept, a rizs.
Br a szakcsknyvek szerint mindenfle rizst hasznlnak, gyakorlatban azonban majdnem kizrlag csak fnyezett rizst. Mint mr reklmoztam, a kk SOS rizs szerintem ilyen, br rrva nincs.
Elszr megmossuk a rizst, st alaposan meg is kell drzslni a markunkban. Akkor j, ha az bltvz mr nem fehr. Lentjk a vizet s kimrjk a fzvz mennyisgt. Ez alapveten 1.2-szer a szraz rizs trfogata, de kevs rizshez, nagyobb lbosban kicsit tbb kell. Ebben a vzben flrt ztatjuk, majd egy vastag alj lbosban elbb kzepes lngon addig fzzk, amg a vz lecskken a rizs szintjig. Ekkor nagyon kis lngra lltjuk s mg 10-15 percig fzzk letakarva egy jl zr fedvel, amit nem emelgetnk. Kikapcsolva lngot mg 10 percig llni hagyjuk.
A j rizs nem nagyon ragads, pp csak annyira, hogy plcikval fel lehessen emelni egy kis adagot. Nem kell hozz sem s, sem olaj.
me a varicik sushira: A Nigiri-sushi s a sashimi inkbb eltelnek szmt, a tbbi kitesz egy nll tkezst pr kiegsztvel.
A fentiek szerint megfzzk a rizst, de nem kell ztatni eltte. Elvileg kellene bele fzni egy kis kombut (moszat) s 2 ek szakt, de ezeket nyugodtan ki lehet hagyni. Ha ksz a rizs, mg melegen hozzkevernk ecetet s cukrot. Ha a szraz rizs 3 dl volt, akkor 3 ek 10 szzalkos ecet s 1 ek cukor kell. Egyes szakcsknyvek szerint 1 kk s is kell hozz, de n nem szoktam. Jl elkeverjk s kihtjk de nem tesszk htbe.
Ez az amit igazbl sushinak ismernek vilgszerte, kis rizshenger, tetejn elssorban nyers hallal. Ezt mr rszleteztem korbban. Nem rszleteztem a viszont a rntottsat, ami igen npszer. Nem teljesen kznsges rntottrl van sz. 4 tojst felvernk 1 tojsnyi dashival, 1 kk cukorral. A keverk harmadbl (japnban tglalap alak) serpenyben vkony lepnyt stnk, amikor majdnem ksz, feltekerjk a serpeny egyik vgbe, jabb harmadrsz tojst ntnk hozz s azt is megstjk, rtekerjk az elz tekercsre, s mg egyszer a harmadik rsszel. Ha ksz, alufliba tekerve kihtjk. Elvileg egy 2x4 cm-es tekercset kapunk, ebbl vgunk szeleteket s a rizsre egy vkony nori cskkal erstjk. Nem knny megcsinlni, de nagyon mutats. De az ze fontosabb, szerintem lehet sima omlettet stni, s abbl vgni darabokat. Kis lngon kell csinlni, ne legyenek barna foltok rajta. Hozztartozik az igazsghoz, hogy a legtbb japn hziasszony ezt kszen veszi a boltban.
[Nigiri-sushi s gari] ![\includegraphics[height=6cm]{nigiri.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img52.png) [Temaki-sushi]
Sz szerint kzzel csinlt sushi. Vagyis az asztalra tett hozzvalkbl csinlja mindenki magnak, igaz ms formtumban. Vesznk egy kb. 10x10 cm-es nori lapot. Tesznk r kis sushi rizst, bele egy halat pl., tekercset vagy inkbb kis tlcsrt formlunk belle s wasabival elkevert szjaszszba mrtogatva megesszk. A hozzvalk ugyanazok, mint a sushinl, de lehet mg adni 3x3x10 mm-es uborka cskot, jgcsapretek csrt, passzrozott nyers halhst, pirtott szezmmagot is.
Tekert sushi. Ennek is fleg a formja klnbzik. A fenti hozzvalkbl kisebb vagy nagyobb tekercseket csinlunk s abbl 1cm-es szeleteket vgunk. Egy nagy nori lapot kitertnk, szttertnk rajta sushi rizst, rtesznk valami halflt, vagy akr csak uborkt s feltekerjk. A tekershez van egy clszerszm. Bambusz plcikk egyms mell vannak ktzve egy lapp, ami csak az egyik irnyban hajlik. Ezzel lehet szp egyenletes tekercseket csinlni. A KIKA-ban rultak hasonlt tnyr altt gyannt.
[Maki- s inari-sushi] ![\includegraphics[height=6cm]{maki.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img56.png) [Sashimi]
Ez az, amikor a rizst elhagyjk s csak a nyers halat s egyebeket eszik. Itt is szinte brmi szba jn elvileg, ami nyers s tengeri. Hal, rk, kagyl, tengeri sn, tintahal, kavir. A halak kzl legkedveltebb a maguro (tuna azaz tonhal), ami egy 1-3 mteres tengeri hal, sttvrs hssal. (Magyarul sok minden mst is tonhalnak hvunk.) rdekes, hogy Japnban a halaknak is klnbz rszeit kln ruljk, mint nlunk a marhafelslt, vagy a sertsoldalast. Egy msik kedvenc a tai (sea bream azaz tengeri keszeg), egyszer lttam a TESCO-ban. Itthon igazbl csak a lazacot tudom ajnlani, illetve a lepnyhalat. J mg a tintahal, amit kiengeds utn jl kiztatunk, vagy a kavir. Az itthon kaphat friss kagylk kzl csak az osztriga tnik elg jnak. Mindenbl kb. 0,5x2x4 cm-es cskokat vgunk. Tlalsnl a szeleteket reszelt jgcsapretek gyra tesszk, amit megenni is j a maradk szszba mrtva. A halakat wasabival kevert szszba mrtva bekapjuk. Br nem lttam Japnban, lltlag nyers marha- s lhst is esznek gy sushinak. Blsznnel rdemes kiprblni. gy is lehet, hogy egy darab blsznt egyben csak addig grilleznk, amg kvl vilgosbarna nem lesz s ezt felszeletelve esszk.
Azaz szrt sushi. Ez a legegyszerbben elkszthet. Egyszemlyes adagokat ksztnk belle. Egy kzepes tlkban (eredetileg lakkozott fadobozban) elsimtunk egy j adag sushi rizst, amire rszrunk, ill. inkbb szpen elrendeznk mindenfle rvalt a fentiek kzl, halat, tintahalat, kavirt, ftt rkot. Ezenkvl tehetnk r vkonyra szeletelt, enyhn cukros, ecetes vzben 10 percig ftt ltuszgykeret is, prolt shiitake gombt (hidegen), uborkt. Ami viszont szinte ktelez, hogy megszrjuk rntottbl csinlt nagyon vkony cskokkal (a fenti keverkbl most nagyon vkony lapokat stnk s felvagdossuk, mintha megreszeltk volna) s felaprtott norival. Ugyancsak wasabis szjaszszba mrtogatva esszk. Van olyan vltozat is, amikor a rizsre csak egyfle feltt megy norival megszrva. Ilyenkor r is lehet nteni a szszt.
[Chirashi-sushi] ![\includegraphics[height=6cm]{chirashi.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img59.png) [Gari]
Ez a kisfiam kedvence. Kicsit macers elkszteni, de rdekes, des. 2 kocka friss tofubl 5mm vastag szeleteket vgunk, amiket olajban kis lngon halvny barnra stnk. Az llagnak a vkony omlettre kell hasonltani. Az egyik lhez kzel levgunk egy cskot s kis tasakot kpeznk. A slt tofut forr vzbe mrtjuk 30 msodperce, hogy lejjjn a felesleges olaj. Utna 7dl vz, 1 dl cukor s 2 ek mirin (vagy bor) keverkben 5 percig forraljuk. Hozzadunk 6 ek szjaszszt s kis lngon lefedve addig fzzk, amg a vz 80 szzalka el nem f. gy a tofu tasakok egy des ragads szszban sznak. A tasakokat megtltjk sushi rizzsel, amibe lehet fekete szezmmagot is keverni. Ezt nem kell wasabis szszba mrtani, lehet viszont mg mrtogatni a maradk des szszba.
Ezt a savanytott gymbrt eszik minden fajta sushi mell. Lehetleg fiatal gymbr gykeret vesznk, meghmozzuk s hajszl vkony szeletekre vgjuk. Ez bizony nem egyszer, de lehet ksrletezni. Felforralunk 3 ek vizet, 9 ek gyenge ecettel, 2 kk sval s 6 ek cukorral, kihtjk. Felforralunk 2 liter vizet s 1 percre beletesszk a gymbrt, leszrjk, szttertve kihtjk s kevs sval megszrjuk. Beletesszk egy vegbe s rntjk az ecetes lt. Htben hosszan elll. Ha sikerlt fiatal gymbrt venni, akkor rzsaszn lesz. A Rkczi tri knai boltban lehet kszen is venni (elg drgn). Knnyen felismerhet, halvny rzsaszn. A polcon mellette lev stt rzsaszn gymbr ms, arrl majd ksbb.
Most olyan recepteket rok, amelyeket Japnban az asztalon ksztenek el. Mi hoztunk haza egy elektromos asztali stt, ilyesmi itthon is kaphat. Japnban a gzkszlkek nincsenek olyan fixen bektve, mint nlunk. Ha van egyltaln gz a laksban, akkor tbb helyen van kis gzcsap, amire hossz gumicsvel csatlakoztatjk a hordozhat fttestet, vagy az asztali rezst. Itthon ehelyett j az asztalon a villanyrezs is. De igazbl a Shabu-shabu kivtelvel meg lehet csinlni a tzhelyen is s utna megenni.
70 dkg marha (esetleg serts), egy kisebb knai kel, 8 gomba (shiitake), enoki-take (vkony fehr gomba), 2 prhagyma, 10dkg celofn tszta (tltsz crnametlt, minden knai boltban van), 2 kocka tofu, 1 liter dashi, (ehet krizantm levl, vagy spent levl)
Olyan marha vagy sertshst vlasszunk, amelyik szp mrvnyosan zsros. Itthon nem knny ilyet beszerezni, de tiszta sovny hsbl nem lesz az igazi. Hajszl vkony, de nagy szeleteket kell vgni a hsbl. Ehhez fagyasszuk meg a hst mlyhtben, vegyk ki s flig engedjk kiolvadni, legjobb a mikrban. Akkor j, ha mg kopog, de mr lehet vgni. les kssel nagyon vkonyra lehet gy vgni. A celofntsztt langyos vzben ztatjuk fl rt. A tbbit nagyobb falatokra vgjuk. Ha nagyon szpet akarunk alkotni, akkor a nagyobb knai kelt s a spentot kicsit leforrzzuk. A mltkor emltett bambusz tekercs ksztre tertjk a knai kel leveleket, majd a kzepbe a spent leveleket, az egszet feltekerjk s jl kinyomkodjuk. Egy 5 cm tmrj tekercset kapunk, ami kvl knai kel, bell spent. Ebbl 5 centis darabokat vgunk.
Az asztali fzben felforraljuk a dashit. A vendgek a sajt plcikjukkal belemrtanak valamit a lben, rvid ideig fzik benne, majd az albbi mrtsokba mrtva megeszik, amihez mg lehet keverni snidlinget s reszelt jgcsapretket is. Ezt csinljk kipukkadsig. Ezek az eredeti alapanyagok, de persze brmilyen hamar fv dologgal finom.
Ponzu: 1 ek citroml, 2 ek gyenge (rizs) ecet, 5 ek szja szsz, 5 ek dashi, 2 szelet citrom.
Mindent sszekevernk s fl ra mlva a citrom szeleteket kivesszk.
Goma-dare (Miso s szezm szsz): 5dkg fehr szezmmag, 3 ek miso, 2 ek mirin (bor+cukor), 2 ek szjaszsz, 2 ek gyenge ecet, 1 ek reszelt fokhagyma, pirospaprika, 2 ek olaj (szezm, de j brmilyen), 7 ek dashi
A szezmmagot megpirtjuk s valahogy megdarljuk (egyni tletek elnyben), a dashi s az olaj kivtelvel mindent sszekevernk, ezt a kettt a vgn aprnknt keverjk hozz.
[Shabu-shabu] ![\includegraphics[height=7cm]{shabushabu.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img61.png) [Sukiyaki]
A hozzvalk ugyanazok, mint a Shabu-shabunl, de ezt csak marhbl csinljk.
A stsnl majd szksg lesz a kvetkez szszra: 1 dl szjaszsz, 1 dl mirin, 1 dl dashi, 5 ek cukor, ezeket elre sszeforraljuk.
Az asztalnl felmelegtjk a stt, kevs olajat ntnk bele. Japnban marhafaggyt hasznlnak, de nem tudom, azt lehet-e szerezni nlunk. Nhny szelet hst kicsit megbarntunk (plcikval remekl lehet rendezgetni, forgatni ket), rtesznk minden msbl egy keveset, s betertjk a nagyobb darabokban hagyott knai kel levelekkel, az egszet lentjk a fenti szsszal, befedjk s kb. 10 percig hagyjuk fni, slni. Vigyzni kell, le ne gjen, ha elforrt a vz. Ha ksz, mindenki kapkod belle magnak. Japnban felvert nyers tojsba mrtogatjk, de lehet Ponzu-val s Goma-dare-val is. Igaz, ezek tnyleg elnyomjk kicsit az eredeti zt. Ha res a fz edny, kezdjk ellrl az egszet.
Neknk ez a kedvencnk, sok vendgnek is csinltunk mr. Elgg el tud hzdni gy az evs, de jl lehet kzben beszlgetni.
[Yose-nabe]
50 dkg tengeri halfil, 8 kirlyrk (vagy rkrd), 20dkg csirkemell, 1 tintahal, kagyl, knai kel levelek s spent feltekercselve, mint a Shabu-shabunl, 8 gomba (shiitake), 6dkg celofntszta, 1 liter dashi, 7 ek szjaszsz, 1 ek mirin, 1 ek szak, shichimi-togarashi fszerkeverk, Ponzu szsz
Az asztalnl felforraljuk a dashit, szjaszszt, mirint, szakt. Mindent megfznk benne. Ami hamarabb megf, ksbb tesszk csak bele. Ha ksz, Ponzu-ba mrtva esszk, amibe tehetnk shichimi-togarashi fszerkeverket is.
Mivel itt a tengeri herkentyket megfzzk, ugyanolyan jk a fagyasztott dolgok is, nem kell mindennek olyan frissnek lennie, mint a sushinl.
Most olyan telek kvetkeznek, hogy a ftt rizst mindenkinek egy nagyobb tlkba tesszk, a tetejre valami finom s lentjk szsszal. Ez egy kis miso levessel s savanysggal szoksos men a japn gyorsttermekben is.
A rizsre tenpurt tesznk (ezt mr korbban lertam), azaz palacsintatsztaszerben slt, halat, rkot (ez a legnpszerbb), gombt, sttkt, paprikt, padlizsnt tesznk. Lentjk a kvetkez keverkkel: (4 tlkhoz) 1,5 dl dashi, 2 ek cukor, 3 ek szjaszsz, 3 ek mirin (vagy bor)
4 adag ftt rizs, 25 dkg hajszlvkonyra szeletelt marhahs, 2 prhagyma, (5 dkg celofn tszta), 3 ek cukor, 3 ek mirin, 1 dl szjaszsz
A celofn tsztt langyos vzben megztatjuk, a prhagymt ferdn 1 cm vastag cskokra vgjuk (lehet vrshagymval is, szeletekre vgva). Felforraljuk a szjaszsz, mirin, cukor keverkt. Beletesszk a hst, de amint megbarnul kivesszk. Beletesszk a tsztt s a hagymt, 3-4 percig fzzk, majd visszatesszk a hst s kicsit sszefzzk, maradjon kiss leveses. A rizsre halmozzuk, s meglocsoljuk a fzl egy rszvel.
Ez knnyen, gyorsan elkszthet s nagyon finom.
[Ten- s gyu-don] ![\includegraphics[width=6cm]{gyudon.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img64.png) [Katsu-don]
4 szelet serts karaj vagy comb, 2 ek liszt, 5 tojs, zsemlemorzsa, 4 tlka ftt rizs, 20 dkg szeletelt hagyma, 2 dl dashi, 3 ek mirin, 3 ek szjaszsz, 4 ek cukor, petrezselyem
A megszott, megborsozott hst kirntjuk magyar mdra, lisztbe, 1 tojsba s zsemlemorzsba forgatva. rdekes, hogy a japnban hasznlt zsemlemorzsa kicsit ms. Amerikai tpus tarts kenyrbl ksztik, gy nagyon puha, viszont nagyobb darabokban, inkbb szlkkban marad. A hagymt a dashiban, mirinben, szjaszszban s a cukorban puhra fzzk. 4 rszre osztjuk, 1 rszt egy serpenybe tesznk, beletesznk egy szelet rntott hst s rntnk egy felvert tojst. Kicsit stjk, hogy a tojs kocsonys legyen. Rtesszk a rizsre.
Lehet rtenni mg tonkatsu-szszt is, de gy is lehet, hogy csak a rizs, a rntott hs a szsszal lentve. Ilyenkor hvjk katsudon-nak.
6 ek Worcestershire-szsz, 3 ek cukor, 3 ek szjaszsz, 3 ek ketchup, 1 ek mustr, tetszs szerint fszerek pl. bors (minden tteremnek sajt titkos receptje van)
Mindent sszekeverve lass tzn fzzk, amg kb. 20 szzalkkal cskken a mennyisge.
A kvetkez recept mr kicsit ms:
3 dl szraz rizs, 3 dl dashi, 6 ek szak, 2 ek szjaszsz, 1 kk s, 10 dkg gomba (shiitake), 10 dkg srgarpa (vagy fele bojtorjngykr), 15 dkg csirkemell fil, 1 olajban slt tofu szelet, 10 dkg zldbors
A rizst megmossuk, 30 percig ztatjuk, leszrjk, a zldsgeket s a hst, tofut felaprtjuk. A rizzsel egytt a dashival, szjval, szakval, sval megfzzk, mintha sima rizs lenne. Ha ksz belekeverjk a prolt borst.
A kvetkezkben npszer japn tszts telekrl rok. Az egyik legegyszerbb s legfinomabb a soba.
Elszr is be kell szereznnk soba tsztt. lltlag nehz hzilag ellltani, mert a hajdina lisztben kevs a kemnyt, gy nem ll ssze a tszta. Viszont lehet kapni a knai boltokban. Nha mg az eredeti japn vltozat is kaphat, de a knai megfelelje is ugyanolyan j. Ez egy sttbarna tszta, kisebb ktegekbe ktik a kb. 20 cm hossz, egyenes spagetti formj tsztt, gy rakjk zacskkba.
[Soba tszta] ![\includegraphics[scale=0.3]{soba.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img66.png) [Soba hidegen]
Tovbbi rszletes informcik tallhatk a kvetkez cmen: http://www.foodsubs.com/NoodlesAsianOther.html
Szval, ha megvan a tszta, akkor vzben megfzzk. Nem legyen a kzepn mr fvetlen rsz, de ne is fjn szt. Utna hideg vzzel lebltjk, hogy langyos, inkbb hideg legyen. Megszrjuk kis darabokra vgott norival s a kvetkez szszba mrtogatjuk, amit elzleg sszeforralunk: 1dl dashi, 3ek szjaszsz, 3 ek mirin (bor) Mindenki kever magnak hozz zls szerint wasabit is.
4 olajban slt tofu szelet, 5 dl dashi, 3 ek cukor, 1 tk s, 2 ek szjaszsz, 10 dkg spent, 1 csomag soba, shichimi togarashi fszerkeverk
A tofu szeleteket falatnyira vgjuk, a lnek valt sszekeverjk, beletesszk a tofut s kis lngon addig fzzk, mg harmadra cskken. A spentot leforrzzuk, ktegekben kifacsarjuk s 3cm-es kis tekercsekre vgjuk.
Vzben megfzzk a sobt, hideg vzzel lebltjk s a lbe tesszk, mell a spentot s aprra vgott zldhagymt, fszert.
Rkbl tenpurt stnk, s a sobt az elbbi lvel esszk, csak nem kell bele se tofu, se spent.
Ez egy bzalisztbl kszlt friss, ruganyos vastagabb tszta, amit el lehet kszteni otthon is.
20 dkg bzaliszt, 1 tk s, 1,8dl vz
Itt elg rszletesen le van rva angolul, de egyszerbben is lehet. http://www.kintobi.co.jp/teuchi/teuchi_e.html
sszegyrjuk a tsztt. Mikor mr j rugalmas, beletesszk egy nylon zacskba s 1 cm vastag ngyzett nyomkodjuk. Kivesszk, feltekerjk, mint a sznyeget, majd keresztben is sszehajtjuk s a zacskban jra kinyomkodjuk, jra feltekerjk. Ezutn a bekttt zacskban 1 rt langyos helyen pihentetjk, majd jra hajtogats 2-szer. jabb pihentets, vgl lisztezett deszkn 3mm vastagsgra nyjtjuk. Harmonika szeren 3 rszbe hajtjuk, hogy 3x3mm vastag hossz cskokat tudjuk belle vgni. Le is lehet fagyasztani.
Lehet enni gy is mint a sobt, csak melegen.
1 adag udon, 1 l dashi, 3 ek szjaszsz, 2 ek cukor, 1 tk s, 1 csirkemell fil felkockzva, 4 jhagyma, 3 felvert tojs, shichimi togarashi
Megfzzk a tsztt, lebltjk hideg vzben. A csirkt s a felaprtott jhagymt 3 percig forraljuk a lben, hozzadjuk a tsztt majd a tojst s 1 percig fzzk. Tlalsnl fszerezzk.
Ezt sokflekppen lehet varilni. A fenti lbe nem tesznk tojst, hanem mindenfle egyebet. Pl: gomba, fekete gomba, spent, omlett, ftt rpa, hal, rk, ftt tojs, szjacsra, bambuszrgy, rkrd, tintahal, slt hs szelet, nori.
[Oyako udon] ![\includegraphics[width=6cm]{oyako.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img69.png) [Hiyashi chuka]
Ez knai tojsos tszta, minden knai boltban kaphat, hullmos s tglalap alakra van szrtva. Ezt nem dashi alap lben eszik, hanem egy hosszasan fztt csontlben, de nekem megfelel az erleves kocka is, kis gymbrrel zestve.
Ebbe a lbe tesszk a megftt tsztt s az elbb az udonnl felsorolt dolgokbl rakunk r egy keveset. Szerintem annl jobb, minl tbb feltt van rajta, de Japnban az arny 1 liter tszthoz kb. 0,5dl egyb.
Msik rendkvl npszer varici a miso rmen, amikor a lbe mist is kevernk s kicsit srbbre csinljuk.
Nagyon finomak s laktatak.
Vgl mg egy finom hideg tszta tel:
Megfzzk s lehtjk a rment, vagy a sobhoz hasonl csomagols fehr tsztt, vagy akr a sobt is. A kvetkez szszt ntjk r: 1dl vz, 3 ek ecet, 2 ek szjaszsz, 3 ek cukor, 1ek szezm olaj vagy 2dl vz, 4 ek ecet, 8 ek szjaszsz, 4 ek cukor, 1ek szezm olaj, 2 ek rlt szezmmag
Valamint a kvetkez rvalkbl tesznk r 4-5 flt, mindegyiket lehetleg egyforma, vkony cskra vgva: omlett, sonka, ftt csirke, uborka, szjacsra, paradicsom, gomba, rkrd, ftt rpa, saltalevl
Japnban is szeretnek fesztivlokat tartani, szokott is lenni minden hnapban legalbb egy. Ilyenkor ez egyik legfbb tevkenysg a falatozs. Nhny olyan receptet rok most, amit ilyenkor szoktak kszteni.
Kis bambusz nyrsakra hzott szsszal bekent csirke, vagy egyb falatok.
Elszr elksztjk a szszt. 2,5 dl rizsbort felforralunk, beletesznk 4-5 ek cukrot. Ha felolddott hozztesznk 1,5 dl szjaszszt. Lass tzn addig fzzk, mg fele mennyisg marad. Ha nem elg sr lehet bele kemnytt tenni.
Elksztjk a kis nyrsakat. Ezek kszlhetnek csirkemellbl, prhagymbl, mjbl. A falatok legfeljebb 3x3x1 cm-esek legyenek. Parzs fltt (vagy grillstben) flig megstjk, utna a szszba mrtogatva folytatjuk a stst. Ha ksz meg lehet szrni sansho-val (vagy csps paprikval).
|